Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης 28/2


Μέσα σε ένα μόλις μήνα ενεργού δράσης του Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης καταφέραμε να συγκεντρώσουμε το πρώτο κρίσιμο ανθρώπινο δυναμικό για να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Μπλοκάραμε τον εθνικό διάλογο για την παιδεία την 1η Φλεβάρη, συμμετείχαμε στην απεργία της 4ης Φλεβάρη με δικό μας πανό και αγωνιστικό μπλοκ αδιόριστων εκπαιδευτικών, πραγματοποιήσαμε πετυχημένη εκδήλωση στις 21/2 και κάναμε παρεμβάσεις στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας κατά την κατάθεση των αιτήσεων για την ενισχυτική διδασκαλία. Μπορούμε να γίνουμε ακόμη περισσότεροι και περισσότερες!
Το κλίμα μέσα στο οποίο καλούμαστε να κινητοποιηθούμε και να βρούμε κι άλλους- ες συναδέλφους και συναδέλφισσες, περιγράφεται από την κοινωνική καταστροφή. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει πάρει το δρόμο της ψήφισης με τραγικές συνέπειες για τη ζωή των εκπαιδευτικών αλλά και όλης της κοινωνίας, όπως είναι η σύνταξη στα 67, η ανασφάλιστη εργασία και η καταστροφή της κοινωνικής περίθαλψης. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μόνο τους ρυθμούς της καταστροφής αντί να προσπαθεί να την αποτρέψει. Γνωρίζουμε όμως καλά το ρόλο των κυβερνήσεων που είναι τα τσιράκια της ΕΕ και κάνουν ό,τι προτείνει η ΕΚΤ ή η Μέρκελ. Είναι αυτοί που συνυπέγραψαν μαζί με Γερμανία και Τουρκία την κάθοδο της πολεμικής, ιμπεριαλιστικής συμμορίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο όνομα της προσφυγικής κρίσης. Είναι αυτοί που στερούν από μας το δικαίωμα στην εργασία, από τους πρόσφυγες το δικαίωμα στην ύπαρξη, από όλους τους λαούς το δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία και στην αξιοπρέπεια.
Δεν το βάζουμε κάτω όμως. Προσπαθούμε να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με απεργίες και κινητοποιήσεις, συντονιζόμαστε με Συλλόγους Δασκάλων και Καθηγητών, αλλά και όλων των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Παλεύουμε για απεργιακή κλιμάκωση με νέα 48ωρη προειδοποιητική, ΓΕΝΙΚΗ απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, με συλλαλητήρια την πρώτη ημέρα στις πόλεις και τη δεύτερη ημέρα πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Απευθύνουμε την πρόταση σε όλες τις Ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΠΟΕ -ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ) και πιέζουμε ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ.  

Απαιτούμε και διεκδικούμε:
·         Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα κενά, μείωση των μαθητών ανά τάξη για ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία, να ανοίξουν τα σχολεία που έκλεισαν- πρόσθετα μέτρα/αντισταθμιστικές δομές (ενισχυτική διδασκαλία, ολοήμερο, πρόσθετη διδακτική στήριξη).
·         Άμεση κατάργηση όλου του αντιεκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου, του νόμου 4186/2013 για το «νέο» Λύκειο και του νόμου 3848/2010 της Διαμαντοπούλου. Όχι στο σχολείο που σκοτώνει τη γνώση και επιβάλλει την εφήμερη κατάρτιση και τη μαθητεία, δηλαδή την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.
·         Εξασφάλιση αξιοπρεπούς μισθού και συνθηκών εργασίας, εξασφάλιση σύνταξης, όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για αναπληρωτές και διορισμένους. Πλήρης ασφάλιση για τους ελαστικά εργαζόμενους, αναπληρωτές, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μορφές κατάρτισης ή μαθητείας κλπ και για τους ανέργους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας-δουλείας.
·         Επαναφορά της επετηρίδας. Κατάργηση του ΑΣΕΠ.
·         Κατάργηση της παιδαγωγικής επάρκειας στις καθηγητικές σχολές. Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το πτυχίο
·         Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά. Κανένα 18χρονος-η χωρίς απολυτήριο. Ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας, ουσιαστική μόρφωση και όχι επιφανειακή κατάρτιση και κατακερματισμένη γνώση των μαθητών.
·         Αύξηση κονδυλίων για την εκπαίδευση 5% του ΑΕΠ - 15% του προϋπολογισμού. Έκτακτη επιχορήγηση για ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων, για σίτιση, υγεία, μεταφορά των μαθητών.
·         Παιδαγωγική ελευθερία και αναγνώριση της επαγγελματικής συγκρότησης του εκπαιδευτικού από την κοινωνία
·         Κατάργηση της ιεραρχίας στην εκπαίδευση
·         Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς. Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές.

Επόμενες δράσεις
Συστήνουμε συντονιστική επιτροπή, αιρετή και ανακλητή μετά το πέρας της συνέλευσης με ευθύνη το συντονισμό των παρακάτω δράσεων:

·         Δημιουργία ηλεκτρονικού μπλογκ με σκοπό την προώθηση των αποφάσεων του Συλλόγου, λογότυπου και αυτοκόλλητου.
·         Συμμετοχή στις παραστάσεις διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Θεσσαλονίκης. Στη ΔΔΕ Δυτικής Θ. την Παρασκευή 4/3 και στη ΔΔΕ Ανατολικής Θ. την Πέμπτη 10/3 στις 14:00.
·         Συμμετοχή σε πιθανή γενική απεργία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με πανό και μπλοκ
·         Παρεμβάσεις στους αναπληρωτές-τριες των σχολείων της πόλης
·         Συντονισμός με τους Συλλόγους Δασκάλων και τις ΕΛΜΕ, την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, το ΣΕΦΙΕ και Φοιτητικούς Συλλόγους Καθηγητικών και Παιδαγωγικών Σχολών.
·         Έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
·         Επόμενη Γ.Σ. στις 20 Μαρτίου, 17:00, ΕΔΟΘ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου