Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Ανακοίνωση συλλόγου για την τροπολογίαΜηδενικοί γίναν οι χιλιάδες διορισμοί…


Κινητοποίηση Αναπληρωτών στο Υπ. Μακεδονίας-Θράκης στις 29/3
Μετά από δύο χρόνια βαρύγδουπων δηλώσεων του υπουργείου παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για …χιλιάδες διορισμούς στην εκπαίδευση, φάνηκε ότι ήταν τελικά αρκετή μια τροπολογία για να δηλώσει ότι «Για δημοσιονομικούς λόγους, δε μπορούν να γίνουν διορισμοί τα έτη –’17-’18 και ’18-‘19». ΤΟ ίδιο το υπουργείο δήλωσε ρητά ότι τόσο καιρό εμπαίζει τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς κρατώντας τους σε κλίμα αναμονής, προκειμένου να δημιουργεί εντυπώσεις και να τρέφει αυταπάτες. Καμία έκπληξη δε μας προκαλεί αυτή η δήλωση μιας και οι δημοσιονομικοί λόγοι, δεν είναι άλλοι από τις επιταγές ΟΟΣΑ, ΕΕ και ΔΝΤ που όχι μόνο δεν επιτρέπουν μόνιμες προσλήψεις αλλά μιλούν για ακόμη περισσότερες απολύσεις αναπληρωτών τα επόμενα έτη. Αποδείχτηκε λοιπόν ότι οι «θεσμικοί» διαλόγοι με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, για δήθεν συζήτηση για το «σύστημα διορισμών» ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ, καθώς το υπουργείο την ίδια ώρα υπέγραφε δηλώσεις υποταγής στους ευρωπαίους και το ΔΝΤ ότι δεν θα προχωρήσει σε «μονομερείς ενέργειες» και σε διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, εν όψει της 2ης αξιολόγησης.

Στην τροποποίηση μπαίνει ξανά στο στόχαστρο και η ειδική αγωγή καθώς στην ουσία μονιμοποιείται το καθεστώς της συμπλήρωσης του ωραρίου των μονίμων εκπαιδευτικών, μετακινώντας τους από την γενική εκπαίδευση προς την ειδική αγωγή. Την ίδια ώρα αλλάζει το καθεστώς της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών ειδικής, με μια απαράδεκτη και πρωτοφανέρωτη κίνηση του υπουργείου να πριμοδοτήσει κάθε είδους σεμινάρια έναντι του βασικού πτυχίου των πανεπιστημιακών σπουδών, ανοίγοντας το δρόμο για τα ατομικά προσοντολόγια των εκπαιδευτικών! Είναι προφανές ότι το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να περικόψει απ’ όπου μπορεί θέσεις εργασίας.

Αυτή η τροποποίηση φυσικά και δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά αποτελεί μια συνέχιση και ένταση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν επιχειρήσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργούσε η πολιτική των μηδενικών διορισμών με διάφορα αντιλαϊκά-αντιεκπαιδευτικά μέτρα για τη μείωση του κόστους της εκπαίδευσης. Βασική πτυχή ήταν η μείωση του «αναγκαίου» προσωπικού που επετεύχθη με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, την αύξηση αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, τη μείωση του σχολικού ωραρίου. Ταυτόχρονα, με μοχλό την αξιολόγηση, επιδιώχτηκε ο «εξορθολογισμός» του προσωπικού, η απομάκρυνση των «ακατάλληλων», με στόχο την ουσιαστική κατάργηση των μόνιμων θέσεων στην εκπαίδευση και τη θεσμοθέτηση – για όλους τους εκπαιδευτικούς – του μοντέλου των ελαστικών σχέσεων (μέσα από την επέκταση των αναπληρωτών καθηγητών έναντι της αποψίλωσης των μόνιμων).

Συνεχίζοντας λοιπόν την αντιλαϊκή πολιτική το υπουργείο παιδείας προσπαθεί κομμάτι-κομμάτι, να περάσει την αλλαγή του συστήματος διορισμών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει και προσπαθεί εδώ και χρόνια. Η αλλαγή του συστήματος πρόσληψης σχετίζεται με την ολοκληρωτική κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για τους νέους εκπαιδευτικούς και την αντικατάστασή της από ελαστικές σχέσεις εργασίας, αυτές των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Μέσα από μια σκληρή αξιολογική διαδικασία εξεταστικών φίλτρων και προσοντολόγιου, που θα στρέψει την προσοχή στο ποιος αξίζει περισσότερο από κάποιον άλλο να προσληφθεί, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μια δεξαμενή εκπαιδευτικών, που θα προσλαμβάνονται με κονδύλια του ΕΣΠΑ ή κοινωφελή 8μηνα των δήμων. Ο νέος εκπαιδευτικός ωφελούμενος (και όχι πια εργαζόμενος) θα βρίσκεται σε ακόμη πιο δυσμενή θέση από τους υπάρχοντες αναπληρωτές. Η υποχρεωτική εναλλαγή εργασίας-ανεργίας (όπως αυτή τη στιγμή ισχύει με όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα) καταργεί ακόμα και το ελάχιστο δικαίωμα επαναπρόσληψης την επόμενη χρονιά. Συνεπώς, όλοι οι αδιόριστοι, θα ανακυκλώνονται κάθε δύο ή τρία χρόνια ως αναπληρωτές - καλύπτοντας τα αναγκαία κενά.

Ως σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, σε όλα τα παραπάνω, απαντάμε με συλλογικό αγώνα, με τη διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους. Δε συμβιβαζόμαστε με καμία ελαστική μορφή εργασίας και κανένα ψίχουλο για μισθό, ούτε με ψήγματα μόρφωσης για τους μαθητές μας, όπως επιβάλλουν κυβέρνηση και ΕΕ! Ως σύλλογος αδιορίστων καλούμε όλους τους νέους απόφοιτους, τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές να μην πέσουν στη λογική που μας οδηγεί Κυβέρνηση και Υπουργείο, αυτή του κατακερματισμού, της αναμονής, της συνεχόμενης επανακατάρτισης, αλλά να αγκαλιάσουν τις συνελεύσεις και τις αγωνιστικές μας δράσεις.

Με κοινό αγώνα μόνιμων-αναπληρωτών-ωρομισθίων-ανέργων παλεύουμε για:

Την απόσυρση της τροπολογίας για τους πίνακες των αναπληρωτών

2. Μόνιμους και μαζικούς διορισμούς σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με βάση το χρόνο

λήψης του πτυχίου και την προϋπηρεσία

3. Ενιαία κριτήρια υπηρεσιακών μεταβολών σε όλη την εκπαίδευση

4. Διετή μετεκπαίδευση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.

ü Απόσυρση της τροπολογίας για τους πίνακες των αναπληρωτών

ü Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση τώρα, με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου, σύμφωνα με τις μορφωτικές ανάγκες και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης.

ü Μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες, εξασφάλιση σύνταξης, όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.

ü Κατάργηση του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ- κατάργηση του ν.3848, του προσοντολογίου και της αξιολόγησης. Πλήρη εργασιακά δικαιώματα που να απορρέουν από το πτυχίο. Κατάργηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας. Όχι στα σεμινάρια που υποκαθιστούν τα πτυχία.

ü Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους τους αναπληρωτές.

ü Κάλυψη όλων των κενών με βάση τις ανάγκες-Σύσταση οργανικών θέσεων σε κάθε γνωστικό αντικείμενο, στις ειδικότητες και την ειδική αγωγή

ü Ριζική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα: Μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα στο νηπιαγωγείο και Α’-Β’ δημοτικού, 20 στις υπόλοιπες τάξεις, ολιγομελή τμήματα και μείωση του διδακτικού ωραρίου στη δευτεροβάθμια στις κατευθύνσεις και στα εργαστήρια, πρόσθετη διδακτική στήριξη

ü Τμήματα ένταξης και εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης για την κάλυψη των αναγκών ΟΛΩΝ των μαθητών που τα χρειάζονται.

ü Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και τη Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών από την αρχή της χρονιάς.

ü Κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό κλπ της ειδικής αγωγής.

ü Όχι στην κινητικότητα, στις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Καλούμε σε:

ü Συγκέντρωση-διαδήλωση στο Αγ.Βενιζέλου, την Τρίτη 28/3 και την Τετάρτη 29/3 στις 12.00, τις μέρες που ψηφίζεται η επίμαχη διάταξη στη Βουλή

ü Συμμετοχή στην ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης για μόνιμους και μαζικούς διορισμούς που συνδιοργανώνουν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, με 3ωρη στάση εργασίας (11π.μ.-2μ.μ.) την Τετάρτη 5/4 στο Άγαλμα Βενιζέλου

Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου