Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση συλλόγου αδιορίστων σχετικά με την εγκύκλιο για τις προσλήψεις μειωμένου ωραρίου σε προσφυγικές δομές


Το υπουργείο παιδείας, συνεχίζοντας την επίθεση ενάντια στα εκπαιδευτικά και εργασιακά δικαιώματα, με μια «λιτή» εγκύκλιο για προσλήψεις αναπληρωτών στις «Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων», αναφέρει την πρόσληψη με καθεστώς μειωμένου ωραρίου, σε δομές που ούτε καν περιγράφει γιατί, πως, που και πόσο θα λειτουργούν. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανοίγει το δρόμο στην γκετοποίηση και απομόνωση των προσφύγων και των παιδιών τους, με τη δημιουργία δομών πέρα από το σχολικό ωράριο και πατώντας πάνω σε αυτή τη συγκυρία, ξεκινά ένα ντόμινο εργασιακών αλλαγών στην εκπαίδευση, νομιμοποίώντας την εργασιακή επισφάλεια, καθώς τις εν λόγω δομές θα τις στελέχωσει με εκπαιδευτικούς που όχι απλά δε θα είναι μόνιμοι, αλλά αναπληρωτές και μάλιστα μειωμένου ωραρίου.
Η απόφαση αυτή, δεν είναι καινούρια, αλλά αποτελεί μια επαναφορά της περσινής άποψης για πρόσληψη δασκάλων μέσω των γνωστών «κοινωφελών» προγραμμάτων, όμως καμουφλαρισμένη με το βάρος μιας εγκυκλίου και με την υπογραφή του υπουργείου, ανοίγοντας μεθοδικά το δρόμο στη λειτουργία με τις ίδιες προϋποθέσεις ίσως και των ΖΕΠ, των παράλληλων και των ειδικοτήτων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η εργασιακή σχέση των αναπληρωτών δεν είναι απλώς ελαστική εργασία αλλά επί της ουσίας ωρομισθία: όλοι οι αναπληρωτές για την ΠΕ και την ΔΕ, εκτός τους νηπιαγωγούς, θα είναι μειωμένου ωραρίου, χωρίς να γνωρίζουμε το παραμικρό για τις ώρες που προσφέρονται ανά περιοχή προτίμησης, τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα,  τον τρόπο κατανομής των ωρών και, συνεπώς, το ύψος του μισθού. Οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου  έχουν διδακτικό ωράριο από 5-15 ώρες, πληρώνονται αναλογικά, γεγονός που σημαίνει ότι ο μισθός δεν θα ξεπερνά τα 300-550 ευρώ!
Ακόμη, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα βιώνουν μια ακόμη πιο ακραίας μορφής περιπλάνηση, καθώς δίνεται η δυνατότητα στο οικείο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ διάθεσης του εκπαιδευτικού να τους τοποθετεί εντός του σχολικού έτους σε άλλη «δομή» από αυτή που αρχικά τοποθετήθηκαν! Η «κινητικότητα» των εκπαιδευτικών είναι σαφές ότι θα ακολουθεί και την «κινητικότητα» των προσφύγων, ανάλογα με το κατά που η κυβέρνηση θα θέλει κάθε φορά να τους στείλει!
Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με την αυτοδίκαια αφαίρεση, σε περίπτωση πρόσληψής των αναπληρωτών στις ΔΥΕΠ, του δικαιώματος πρόσληψης μας στη γενική ή ειδική αγωγή, ακόμη και ως πλήρως ωραρίου, μετατρέποντας την αίτηση πρόσληψης σε παιχνίδι πιθανοτήτων: «με ποια επιλογή θα μείνω άραγε λιγότερο άνεργος;». Η εγκύκλιος μας πάει ακόμη πιο πίσω και από τη σημερινή νομοθεσία βάσει της οποίας ο αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου μπορεί να τραπεί σε πλήρους (άρα και με πλήρη μισθό), εφόσον στη Διεύθυνση προκύψουν νέες κενές ώρες της ειδικότητάς του.
Ως σύλλογος αδιορίστων, εκφράζουμε την πλήρη εναντίωση μας στην απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο που καταργεί ουσιαστικά τα μορφωτικά δικαιώματα των προσφύγων, αντιμετωπίζοντας τα ως παιδιά ενός κατώτερου κόσμου και κατακρεουργεί τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ως αναπληρωτές και άνεργοι εκπαιδευτικοί δε θα δεχτούμε άλλη κοροϊδία και κανένα «ψίχουλο» δουλειάς, που θα μας αναγκάσει να αναζητήσουμε δεύτερη και τρίτη δουλειά, οδηγώντας μας στην πλήρη ανασφάλεια και εργασιακή περιπλάνηση. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με πλήρες ωράριο και μισθό!
Απαιτούμε:
·         Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά! Δωρεάν μεταφορά, σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές και μαθήτριες
·         Να δημιουργηθούν παντού ολιγομελή τμήματα υποδοχής και ένταξης! Τα παιδιά των προσφύγων, δικαιούνται όπως όλα τα παιδιά να βρίσκονται στο πρωινό ωράριο, στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, μαζί με όλα τα παιδιά σε κανονικές τάξεις χωρίς προϋποθέσεις.
·         Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών!
Όλοι/ες στη συνέλευση του Συλλόγου, την Κυριακή 9/10, στις 18:00 στην ΕΔΟΘ.

Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου