Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Δελτίο τύπου Συντονιστικού Αγώνα Αδιορίστων-Αναπληρωτών

Σήμερα σε ενθουσιώδες κλίμα μαζευτήκαμε στην ΕΔΟΘ, όλοι οι εκπαιδευτικοί που βρεθήκαμε στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όλοι οι εκπαιδευτικοί, άνεργοι, αναπληρωτές, αδιόριστοι  και μόνιμοι, που αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα για μόνιμους και μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση τώρα και απαιτούμε την απόσυρση της κατάπτυστης τροπολογίας του Φίλη που θέλει να μας στείλει στην ανεργία και να καταστρέψει το δημόσιο σχολείο, όλοι οι εκπαιδευτικοί που δεν τσιμπάμε στα επικοινωνιακά τρικ του υπουργείου που επιδιώκουν την διάσπαση μας, αλλά θέλουμε ενιαία να κλιμακώσουμε τον αγώνα και να οργανωθούμε.

Καρπός της συνάντησης αυτής είναι η συγκρότηση του Συντονιστικού Αγώνα Αδιορίστων-Αναπληρωτών, ενός συντονιστικού που θα οργανώσει τους ανέργους και τους ελαστικά εργαζομένους της εκπαίδευσης και σε σύμπλευση με το αντίστοιχο συντονιστικό της Αθήνας θα δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος, για πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ανατροπή της επίθεσης στη δημόσια και δωρεάν παιδεία! Μια μάχη που τώρα αρχίζει και που πρέπει να την δώσουμε μέχρι το τέλος! Το πρόβλημα της αδιοριστίας δεν είναι τεχνικό ή νομικό για να περιέλθει στις αρμοδιότητες νομοτεχνικών ή να ανατεθεί η διευθέτησή του στις ηγεσίες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, ούτε χωρά ατομικές λύσεις και διαπραγματεύσεις αλλά απαιτεί συλλογικό ανυποχώρητο αγώνα μέχρι το τέλος, αγώνα που θα δώσουμε μέσα από τους συλλόγους μας και μέσα από το συντονιστικό!

Στο συντονιστικό βρεθήκαμε ο σύλλογος αδιορίστων Θεσσαλονίκης και μέλη του συλλόγου Θεατρολόγων, του ΣΑΤΕΑ και ΕΝΕΛΕΑ ενώ χαιρέτισαν και μέλη  συλλόγων μόνιμων εκπαιδευτικών, από την Γ' και Ε' ΕΛΜΕ και το β' σύλλογο Π.Ε.

Το συντονιστικό στηρίζει την απόφαση του συντονιστικού Αθήνας.

Καλούμε σε:
Συντονισμό με την πανελλαδική συνέλευση αγώνα, με διδασκαλικούς συλλόγους, ΕΛΜΕ, πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, φοιτητικούς συλλόγους παιδαγωγικών και καθηγητικών σχολών.
Εξορμήσεις – ενημερώσεις σε σχολεία Δευτέρα 18/4 και Τρίτη 19/4.
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα Γραφεία την πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20/4.
Τα σωματεία να κηρύξουν κυλιόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα, και τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να κηρύξουν νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη (ή νωρίτερα αν κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή) και πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας.

     Η πλήρης απόφαση του συντονιστικού:
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΩΡΑ!

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΝΕΡΝΗΣΗΣ
 ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επαναφέροντας το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του 3848/10 (νόμου Διαμαντοπούλου) προτείνει διάταξη για την πρόσληψη αναπληρωτών για το 2016-17 που όχι μόνον επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καταργώντας προοδευτικά τις μόνιμες και σταθερές, αλλά οδηγεί χιλιάδες αναπληρωτές στην ανεργία.
Την θέση των εξαγγελιών 20.000 μόνιμων διορισμών του Υπουργείου Παιδείας έρχεται να πάρει η εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης η οποία σε συνδυασμό με τη σκληρή πραγματικότητα της ισχνής χρηματοδότησης του δημόσιου σχολείου  θα οδηγήσει τόσο σε συγχωνεύσεις σχολείων, κατάργηση υποστηρικτικών δομών (ολοήμερο, τμήματα ένταξης), όσο και σε συρρίκνωση των προσλήψεων αναπληρωτών και διεύρυνση εκπαιδευτικού ωραρίου, κατάργηση οργανικών θέσεων για τους μόνιμους μεσοπρόθεσμα.
Με το πρόσχημα της αξιοκρατίας και της “αποκατάστασης της αδικίας” επαναφέρει ως μηχανισμό αξιολόγησης το ΑΣΕΠ, χωρίς να πρόκειται να διενεργηθεί διαγωνισμός. Ο ΑΣΕΠ από μηχανισμός  αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των αδιόριστων εκπαιδευτικών αναβαθμίζεται στο εξής σε μηχανισμό κατηγοριοποίησης των αναπληρωτών. Αρχικά, το κριτήριο επιτυχίας σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ, προκρίνεται έναντι του κριτηρίου της προϋπηρεσίας (εξομοιωτική λογική 60 μηνών, κατάργηση δυσπρόσιτων, κ.α.). Στο ίδιο πλαίσιο προοδευτικά θα αξιοποιηθεί το “προσοντολόγιο“ (ακαδημαϊκά κριτήρια, ατομικός φάκελος προσόντων) σαν εργαλείο εμπέδωσης της εναλλαγής του τριπτύχου ελαστική εργασία - δια βίου κατάρτιση και επιμόρφωση - ανεργία. Οι παραπάνω αλλαγές δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά είναι πτυχές των αναδιαρθρωτικών κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ  και της ΕΕ. Επιχειρείται η περαιτέρω διάσπαση και ο κατακερματισμός των εκπαιδευτικών προκειμένου να επικρατήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός, ο ανταγωνισμός και η ανθρωποφαγία.

Να υπερβούμε τους τεχνητούς διαχωρισμούς και τον κατακερματισμό που έχουν επιβληθεί!

Το πρόβλημα της αδιοριστίας δεν είναι τεχνικό ή νομικό για να περιέλθει στις αρμοδιότητες νομοτεχνικών ή να ανατεθεί η διευθέτησή του στις ηγεσίες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών που χαιρετίζουν τον Εθνικό Διάλογο, τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι τον έχουν απονομιμοποιήσει. Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στα εκπαιδευτικά σωματεία και το Σύλλογο Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, ώστε η διοχέτευση της οργής τους να μην αναλώνεται σε διαδικτυακά διαβήματα και πηγαδάκια αλληλοσπαραγμού και μοιρολατρίας, αλλά σε ανάσα αξιοπρέπειας και προοπτική πάλης.  Ας συνδέσουμε το νήμα των αγώνων που ξεπροβάλλουν σήμερα με τις πιο φωτεινές στιγμές του ίδιου εκπαιδευτικού κινήματος που απονομιμοποίησε στα οδοφράγματα τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ το 1998. Με συλλογικό και ανυποχώρητο αγώνα να προτάξουμε το σύνολο των αιτημάτων μας για μόνιμη και σταθερή εργασία, για το σχολείο των αναγκών και των δικαιωμάτων μας, για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

Παλεύουμε για:
        Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση τώρα, με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου, σύμφωνα με τις μορφωτικές ανάγκες και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης κι όχι ό,τι περισσεύει από τον μνημονιακό Προκρούστη.
        Κατάργηση του ν.3848/10 και του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που απαξιώνει τις σπουδές και τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχίων
        Όχι στα «προσοντολόγια», το “πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας” και σε οτιδήποτε επιδιώκει την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων από το πτυχίο.


Καλούμε σε:
Συντονισμό με την πανελλαδική συνέλευση αγώνα, με διδασκαλικούς συλλόγους, ΕΛΜΕ, πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, φοιτητικούς συλλόγους παιδαγωγικών και καθηγητικών σχολών
Εξορμήσεις – ενημερώσεις σε σχολεία Δευτέρα 18/4 και Τρίτη 19/4.
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα Γραφεία την πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20/4.
Καλούμε τα σωματεία να κηρύξουν κυλιόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα, και τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να κηρύξουν νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη (ή νωρίτερα αν κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή) και πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου