Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Απόφαση Συντονιστικού Αγώνα Αναπληρωτών - Αδιορίστων Θεσσαλονίκης 4/5/16

Μετά από τις μαχητικές κινητοποιήσεις  του εκπαιδευτικού κλάδου, μέσα από συλλογικές διαδικασίες συντονισμού και δράσης, με ενιαία δράση, το εκπαιδευτικό κίνημα κατάφερε μια πρώτη νίκη! Σε πείσμα των καιρών που λέει ότι οι αγώνες δεν νικάνε, οι αναπληρωτές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί έδειξαν τον δρόμο, με τον συλλογικό, ενιαιοποιημένο και ανυποχώρητο αγώνα, ενάντια σε συντεχνιακές λογικές και στην πολυδιάσπαση. Δε σταματάμε όμως εδώ! Το αίτημα μας είναι και θα είναι «Μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί στην εκπαίδευση» και θα παλεύουμε για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. Φτάνει πια με την αναπλήρωση των εαυτών μας, οργανικές θέσεις τώρα!
Η υπουργική απόφαση για τον νέο ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου, που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης, επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια τόσο για τη λειτουργία του δημοτικού σχολείου, όσο και για το εργασιακό μέλλον χιλιάδων συναδέλφων. Η πρωινή ζώνη του ολοήμερου καταργείται μαζί με τη θέση υπεύθυνου εκπαιδευτικού για το απογευματινό ωράριο,  διδακτικές ώρες μειώνονται και για συγκεκριμένα διδακτικά αντικείμενα καταργούνται τελείως (Θεατρική Αγωγή: Ε’-ΣΤ’), καταργείται το τμήμα ένταξης και το καθεστώς των αναθέσεων μαθημάτων ειδικοτήτων νομιμοποιείται πλήρως, ενώ με την τροπολογία για το νηπιαγωγείο, θα εξαφανιστούν χιλιάδες τμήματα. Αυτό σημαίνει μείωση των θέσεων εργασίας, μείωση των ωρών εργασίας όλων των εκπαιδευτικών και συνεπάγεται ένα διαρκές κυνήγι κάλυψης ωρών από σχολείο σε σχολείο και από αντικείμενο σε αντικείμενο, καθώς όλοι καλούνται να τα κάνουν όλα, εάν υπάρχει «αδυναμία» κάλυψης των αναγκών!
Το πρόγραμμα κάθε σχολείου θα διαμορφώνεται «στην τύχη», ανάλογα με τι εκπαιδευτικούς διαθέτει η κάθε τοπική διεύθυνση, δημιουργώντας ένα «ευέλικτο» αναλυτικό πρόγραμμα για κάθε σχολείο. Ακόμη, σύμφωνα με τα «9 πορίσματα του εθνικού διαλόγου»  οι διευθυντές παίρνουν αναβαθμισμένο ρόλο λήψης αποφάσεων, καθώς  πλέον θα έχουν το δικαίωμα να διαλέγουν μέσω συνέντευξης και αξιολόγησης τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, οδηγώντας στη νομιμοποίηση του προσοντολογίου. Είναι προφανές ότι αυτή η ρύθμιση, αποσκοπεί στην εφαρμογή των επιταγών του ΟΟΣΑ, για αυτόνομες σχολικές μονάδες που θα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των δήμων και θα απαλλάσσουν το κράτος από κάθε ευθύνη χρηματοδότησης και προγραμματισμού, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία σχολείων πολλών «ταχυτήτων», για την αξιολόγηση, για την ελαστική εργασία των εκπαιδευτικών και την καταστρατήγηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών.
Συνολικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, νομοθετώντας με βάση τις επιταγές του ΟΟΣΑ και τις μνημονιακές υποχρεώσεις στους θεσμούς της ΕΕ, εφαρμόζει μια πολιτική της παιδείας των περικοπών, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας των σχολείων με τον κάθε δυνατό τρόπο,  με ανυπολόγιστες συνέπειες για το εκπαιδευτικό έργο και την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των παιδιών, καταστρατηγώντας το δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Την ίδια στιγμή πάει να περάσει και το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που θα σημαίνει ακόμα λιγότερες συνταξιοδοτήσεις, άρα και ακόμα λιγότερες προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών, μαζί με την καταστρατήγηση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση και στη σύνταξη. Σε αυτή την επίθεση θα μας βρει απέναντι της!
Απέναντι στην παιδεία των περικοπών απαντάμε με την παιδεία των κοινωνικών αναγκών! Θα συνεχίσουμε τον συλλογικό και ανυποχώρητο αγώνα για το δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, για την ουσιαστική μόρφωση, για την μόνιμη και σταθερή εργασία όλων των εκπαιδευτικών, με μαζικούς διορισμούς!

Απαιτούμε:

Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών- καμία απόλυση αναπληρωτή - Μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες, εξασφάλιση σύνταξης, όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας -Καμία απόλυση αναπληρωτή
Κατάργηση του ΑΣΕΠ- κατάργηση του προσοντολογίου και της αξιολόγησης- Πλήρη εργασιακά δικαιώματα που να απορρέουν από το πτυχίο
απόσυρση όλων των διατάξεων για τον ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου και τα νηπιαγωγεία, τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών (από τη μια εκπαιδευτική βαθμίδα στην άλλη)
κατάργηση της τροπολογίας για τα τμήματα ένταξης- ενίσχυση της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης, δημιουργία νέου τμήματος μετά τα 12 παιδιά.
κατάργηση του ν.3848-κανένα προσοντολόγιο
κάλυψη όλων των κενών με βάση τις ανάγκες-σύσταση οργανικών θέσεων σε κάθε γνωστικό αντικείμενο, στις ειδικότητες και την ειδική αγωγή
μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα στο νηπιαγωγείο και Α’-Β’ δημοτικού, 20 στις υπόλοιπες τάξεις,  ολιγομελή τμήματα και μείωση του διδακτικού ωραρίου στη δευτεροβάθμια στις κατευθύνσεις και στα εργαστήρια, πρόσθετη διδακτική στήριξη
Συνδιδασκαλία εκπαιδευτικών γενικής αγωγής και ειδικοτήτων για ολόπλευρη εκπαιδευτική διαδικασία
Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά. Κανένας/καμία 18χρονος-η χωρίς απολυτήριο. Ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας, όχι επιφανειακή κατάρτιση και κατακερματισμένη γνώση.
Αύξηση κονδυλίων για την εκπαίδευση για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Έκτακτη επιχορήγηση για ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων, για σίτιση, υγεία, μεταφορά των μαθητών. Κανένας γονιός να μην πληρώνει.
Άμεση αποχώρηση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ από το στημένο «Διάλογο» υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών μας δικαιωμάτων


Προχωράμε σε:
Συμμετοχή στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ αναπληρωτών - ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών  το Σάββατο 7/5.
Συγγραφή ενημερωτικής επιστολής προς γονείς
Ενημερωτική καμπάνια από τη μέρα λειτουργίας των σχολείων με πανό, μοιράσματα, αυτοκόλλητο. Στήνουμε κέντρο αγώνα και παρέμβασης στο Κέντρο
Ενημερωτική σύσκεψη την Κυριακή 15/5 στις 17:00 στην ΕΔΟΘ με συλλόγους δασκάλων, ΕΛΜΕ, επιτροπές αγώνα αναπληρωτών και συλλόγους γονέων - Καλούμε σε γενικές συνελεύσεις τα σωματεία - Πιέζουμε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για κήρυξη 24ωρης απεργίας
Διοργάνωση απογευματινού συλλαλητηρίου την Παρασκευή 20/5.
Αποχή από το διοικητικό έργο και συμμετοχή από όλους τους συναδέλφους σε αυτή τη δράση. Απαιτούμε από ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν απόφαση.
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσ/νίκης την Τρίτη 17/5.
Συμμετοχή στη διαδήλωση για την εργατική Πρωτομαγιά και την κυριακάτικη αργία, μαζί με τον συντονισμό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Συμμετοχή στην 48ωρη απεργία, ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μαζί με το συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου